
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
TIP FAKÜLTESİ
PROGRAMIN GENEL YAPISI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
İlk üç dönemde sistem temelli kurullar mevcuttur. Dönem I ve II'de hücre ve sistemlerde normal yapı ve işlev bilgisi, Dönem III'de hücre ve sistemlerde yapı ve işlev bozuklukları bilgisi verilmektedir. Son üç dönemde disiplin temelli klinik stajlar mevcuttur. Dönem IV ve V'te öğrencilere semptom ve bulgulara göre teşhis koyma, ayırıcı tanı yapma, tedaviyi düzenleme, acil durumları yönetme ile birlikte sağlığı geliştirme ve sağlığın korunması konusunda bilgi ve becerilerin kazandırılması, Dönem VI'da önceki evrelerde kazanılmış yeterliklerin, eğiticilerin gözetimi altında, bireysel olarak uygulanması ve aday hekimlerin yetkinlik kazandırılması amaçlanmaktadır. Eğitim içeriği UÇEP, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi (TYYÇ), Bologna süreci ve uluslararası standartlar açısından CanMEDS (Canada Medicine) ile uyumludur. Üniversitemiz seçmeli ders havuzu ve fakültemize özgü seçmeli dersler bulunmaktadır. Teorik ve pratik eğitimler entegre biçimde verilmekte ve yatay/dikey entegrasyonlar yapılmaktadır. Alana özgü olarak; Probleme Dayalı Öğrenme, Sosyal Sorumluluk Projeleri, Özel Çalışma Modülü, Mesleki Beceriler Eğitimi dersleri verilmektedir.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ
1. Temel, Dahili ve Cerrahi Tıp Bilimleri alanlarında ayrıntılı ve güncel ileri düzeyde bilgilere sahip olmak.
2. Temel, Dahili ve Cerrahi Tıp bilimleri alanlarında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek. Karşılaştığı hastanın ilk değerlendirmesini yapmak, ayırıcı tanıları ortaya koymak, gerekli tetkikleri istemek, reçete yazmak, tedavi planı düzenlemek, hastalık yönetimini planlamak, ölüm sonrası işlemleri yerine getirmek.
3. Tıbbi gerekliliklere göre hasta, hasta yakınları ve gerekli birimlerle etkili iletişim kurmak. Sağlık alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak.
4. Klinik Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek, ayrıca bağımsız olarak kurgulamak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek. Toplumsal sağlık sorunlarını ortaya koyabilmek, sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli olması için bireysel, ekipsel ve toplumsal gelişme yollarını açıklamak ve uygulamak.
5. Sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlamak ve yönetmek.
6. Sağlık hizmetleriyle ilgili yasal mevzuatı bilmek ve uygulamak.
7.Temel, Cerrahi ve Dahili Tıp bilimleri alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilmek, verileri yorumlayabilmek ve değerlendirebilmek, sorunları tanımlayabilmek, analiz edebilmek, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek.
8. Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ayrıca bu değerleri öğretmek ve denetlemek.
9. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki güncel bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurmak.
10. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak.
11. Sosyal hakların evrenselliğine değer veren, sosyal adalet bilincini kazanmış, kalite yönetimi ve süreçleri ile çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.
12. Yaşam boyu öğrenme becerisini kazanmış olmak ve mesleki yönden en güncel gelişmeleri takip etmek.
13. İnsani, toplumsal ve kültürel değerlerden doğan sorumluluklarını yerine getirmek.
PROGRAM ÇIKTILARI
(Mezuniyet öncesi tıp eğitimini tamamlayan bir mezunun sahip olması beklenen niteliklerdir. Roller altında, tanım ve temel yeterlilikler belirtilmiştir.)
MSKÜ Tıp Fakültesi Mezununun Rolleri
1.Hekimlik alanında uzman
2. Profesyonel
3. Bilimsel
4. İletişimci
5. Ekip üyesi
6. Lider
7. Sağlık Savunucusu
8. Teknoloji Okuryazarı
1. HEKİMLİK ALANINDA UZMAN
Tanım
Yeterlikler çerçevesinde hekimlik merkezi roldedir. Hekim, mesleğini sevmeli, sosyal yükümlülüklerinin farkında olmalı, mesleki gelişiminin yanı sıra kültürel, sanatsal ve sosyal açıdan kendini yenileyip geliştirebilmeli, bilimsel düşünce felsefesini kavrayarak hekimliği bir yaşam biçimi olarak benimsemelidir.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
1.1 Yüksek nitelikli ve güvenli birey ve toplum odaklı tıbbi bakım sunmak için tıbbi bilgileri, klinik becerileri ve profesyonel tutumları uygulayarak tüm yeterlik rollerini bu rolde bütünleştirir.
1.2 Tıbbi bakım süreçlerinde bilgi toplayıp yorumlar, klinik karar verir, tanısal ve tedaviye yönelik girişimleri gerçekleştirir.
1.3 Etik değerleri gözetir, sağlık yönelimli, birey ve toplum odaklı sağlık hizmeti sunabilmek için fakülte mezuniyet hedeflerinde tanımlanan rolleri birleştirerek etkin şekilde çalışabilir.
1.4 Birinci basamaktaki hekimlik uygulamalarının gerektirdiği temel, klinik ve sosyal bilimlere ait bilgileri, becerileri ve tutumları edinir ve bunları geliştirerek hekimlik yaşamı boyunca kullanmaya devam edebilir ve bunu kayıt altına alabilir.
1.5 Hastasını bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek birinci basamağa özgü koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hekimlik uygulamalarını etkin bir şekilde yerine getirebilir.
1.6 Kendi bilgi ve becerisinin sınırlarını bilerek, gereken durumlarda, diğer sağlık çalışanlarından uygun şekilde yardım isteyip kullanabilir.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen HEKİM rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 1, 2, 3, 4, 11 ve 13 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
2. PROFESYONEL
Tanım
Profesyonel olarak hekim, bireylerin ve toplumun sağlığı ve iyilik halinin korunması ve geliştirilmesine kendisini adar. Profesyonel rol, profesyonel bir kimlik temeline dayanır. Etik ilkeler ile klinik yeterlik, sürekli mesleki gelişim, doğruluk, dürüstlük, özveri, farklılıklara saygı, uygun mesleki tutum ve davranışların benimsenmesi ve toplum yararını teşvik eder.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
2.1 Tıp mesleğinin etik ilkeler, fedakarlık, empati, duyarlılık, hesap verebilirlik, dürüstlük, yüksek ahlak ve bilimsel yönteme bağlılık gibi temel öğelerini benimser.
2.2 Hastanın ve toplumun iyiliğinin hekimin önde gelen sorumluluğu olduğunu kavrar.
2.3 Hekimin görevinin hastanın ve toplumun sağlığını ilgilendiren konularda onu bilgilendirmek, eğitmek ve dileklerini gözetmek olduğunu bilir.
2.4 Üstlerine saygı gösterir, meslektaşları ve diğer çalışanlarla sağlıklı ilişkiler kurar ve pozitif bir çalışma ortamı geliştirir.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen PROFESYONEL OLMAK rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 1, 3, 4, 5, 6, 8, 11 ve 13 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
3.BİLİMSEL
Tanım
Bilimsel yaklaşımı benimseyen hekim, sürekli öğrenme ve öğretme, bilimsel kanıtları ve diğer kaynakları değerlendirme ve bilime katkıda bulunma yoluyla mesleki uygulamalarda en iyiye ulaşmak için yaşam boyu sorumluluk gösterir.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
3.1 Tıp araştırmalarında bilimsel metodolojinin güç ve sınırlarını kavrayabilir.
3.2 Temel ve klinik sorunlarda analitik yaklaşım, yaratıcılık ve araştırmaya yönelik bakış açısı geliştirebilir.
3.3 Biyomedikal bilgiyi etkin bir biçimde derleyebilir, organize edebilir ve yorumlayabilir.
3.4 Çağdaş teknoloji ve elektronik veri kaynaklarını araştırma ve hasta bakımı amaçları için kullanabilir.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen BİLİMSELLİK rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 1, 5, 7, 8, 9, 10 ve 12 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
4. İLETİŞİMCİ
Tanım
İletişimci hekim, yüksek nitelikli sağlık hizmeti için gerekli olan bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını sağlamak ve kolaylaştırmak amacıyla hastalar, hasta yakınları, sağlık ekibi ve diğer sağlık hizmet sunucuları ile iletişim kurar.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
4.1 Hasta odaklı bir yaklaşımla hastalarının gereksinimleri doğrultusunda, hastalar, aileleri ve çevre ile iletişimde içten, duyarlı ve empatik bir yaklaşımı benimser.
4.2 Farklı yaş grupları, kültürel ve sosyal gruplardan insanları anlamakta iletişim becerileri kullanır.
4.3 Doğru yazılı ve sözel iletişim alışkanlıkları kazanır, bilgiyi açık ve anlaşılabilir biçimde sunabilir.
4.4 Öğrenciler, meslek grupları ve üstleriyle yapıcı iletişim kanalları kurabilir.
4.5 İnsanlara eğitim verebilecek temel becerileri ve pozitif yaklaşımı benimser.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen İLETİŞİMCİ rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 3, 4, 5, 9 ve 10 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
5. EKİP ÜYESİ
Tanım
Hekim, yüksek nitelikli ve güvenli sağlık bakımı sunmak için meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile karşılıklı etkileşimli bir şekilde çalışır. Ekip çalışması, birbirini tamamlayıcı becerilere sahip çeşitli sağlık çalışanları ile iş birliği içinde çalışmayı gerektirir.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
5.1 Meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile koordinasyon içinde çalışır.
5.2 Ekip olma bilincine zarar verecek davranışlardan kaçınır, ekip ruhunu kuvvetlendirecek önlemleri alır.
5.3 Sağlık hizmeti sunumunda devamlılığın sağlanabilmesi için çalışma arkadaşlarıyla kuvvetli iletişim halinde bulunur.
•
Tıp Fakültesi mezunundan beklenen EKİP ÜYESİ rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 4 ve 5 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
6. LİDER
Tanım
Sağlık sisteminin işletilmesi, yönetilmesi ve geliştirilmesine yönelik karar verilmesinde yönetici ve lider olarak hekimin aktif katılımı gerekir. Hekim, yüksek nitelikli sağlık hizmeti verilebilmesi için diğer sağlık liderleri ile iş birliği içinde çalışır ve bu süreçlerde sorumluluk alır.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
6.1 Bulunduğu sağlık organizasyonları içinde sağlık hizmeti sunumunun iyileştirilmesinde öncü rol alır.
6.2 Sağlık kaynaklarının yönlendirilmesinde sorumluluk alır.
6.3 Çalışma arkadaşlarına rol-model olur, ilham verir ve onları motive eder.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen LİDER rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 3, 4, 5, 8 ve 11 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
7. SAĞLIK SAVUNUCUSU
Tanım
Hekim, hizmet ettikleri hastalar, gruplar ve toplumla birlikte çalışarak halkın sağlık ve refahının iyileştirilmesinde sağlık savunucusu olarak rol alır.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
7.1 Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli sağlık sorunlarını bilir, takip eder, müdahale programları geliştirebilir ve uygulayabilir.
7.2 Doğal afetler, savaşlar, göçler, salgınlar ve çevresel faktörlerin insanlar, toplumlar ve ülkelerin sağlığı üzerindeki etkilerini belirleyebilir, müdahale programları geliştirebilir ve uygulayabilir.
7.3 Mortalite ve morbidite, akut ve kronik hastalıkların epidemiyolojisi ve gelişen hastalıkların kontrol ve önleme stratejilerini izleyebilir.
• Tıp Fakültesi mezunundan beklenen SAĞLIK SAVUNUCUSU rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 3, 4, 6, 7, 11 ve 13 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.
8. TEKNOLOJİ OKURYAZARI
Tanım
Teknoloji okuryazarlığı, teknolojinin sağlık alanında uygulama ve sınırlarını anlamayı, iletişim, veri toplama ve bilgiye ulaşmada elektronik veri sistemlerini etkin bir biçimde kullanmayı gerektirir.
Temel Yeterlilikler
MSKÜ Tıp Fakültesinden mezun hekim;
8.1 Mesleği ile ilgili tedavi ve izlemde teknolojik değişimleri takip eder ve uygular.
8.2 Teknolojiyi kendi günlük hekimlik mesleğinde uygular.
8.3 Veri toplama, bilgiye ulaşma, iletişim ile tanı ve tedavi girişimlerinde teknolojiyi takip eder ve uygular.
8.4 Hasta tıbbi bilgilerini toplamada elektronik veri sistemlerini etkin bir biçimde kullanabilir.
•
Tıp Fakültesi mezunundan beklenen TEKNOLOJİ OKURYAZARI rolü temel yeterlikleri Tıp Fakültesi Program Yeterlikleri Madde 9, 10 ve 12 ile örtüşmekte, desteklenmektedir.